Visum - Verzekering - Huisvesting

Ben je een buitenlandse student en kom je binnenkort studeren aan de AP Hogeschool? Dan breng je beter een aantal zaken in orde vóór je aankomst in België. Hieronder vind je de nodige praktische informatie om van je verblijf in Antwerpen een zorgeloze en fijne ervaring te maken.  

 • Visum

  EU-onderdanen

  Als je een onderdaan bent van een land van de Europese Economische Ruimte (EU + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) of van Monaco of Zwitserland mag je naar België reizen op basis van een nationaal paspoort of een identiteitskaart.

  Niet-EU-onderdanen

  Als je een andere nationaliteit hebt, moet je een studentenvisum (type D) aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar je momenteel verblijft, voordat je naar België vertrekt. Het hebben van een verblijfsvergunning uit een ander EU-land is niet voldoende. Bij aankomst zal je in dit geval dezelfde documenten moeten voorleggen aan de immigratiedienst als voor een studentenvisum (type D).

  Als je een dubbele nationaliteit hebt (bijvoorbeeld niet-EU en EU) en je bent momenteel geen inwoner van een EU-land, raden we je ten stelligste aan om een visum aan te vragen. Het verlenen van een verblijfsvergunning kan hierdoor vertraging oplopen omdat je geen ziekteverzekering hebt die is afgegeven door een Europese aanbieder (wat een vereiste is voor alle Europese onderdanen om in België te verblijven). Door het aanvragen van een visum kunt je dit al op voorhand regelen.

  Voor sommige landen kan de goedkeuring van een visum door de Belgische autoriteiten tot drie maanden of langer duren. Zorg ervoor dat je de procedure ruim van tevoren start. We raden je tevens af om alleen met een toeristenvisum naar België te komen.

  Bijdrage voor visum langdurig verblijf

  Niet-EU-onderdanen moeten een bijdrage betalen voor de behandeling van een aanvraag voor een visum van langere duur (>3 maanden). Bij het indienen van de visumaanvraag moet de aanvrager kunnen bewijzen dat deze bijdrage volledig is betaald. Deze bijdrage moet door de aanvrager of door een derde (familielid, kennis, sponsor, enz.) worden betaald op een aangewezen bankrekening in België. Indien de aanvrager niet in staat is het betalingsbewijs te leveren, zal de visumaanvraag geweigerd worden.

  Internationale studenten met een beurs van een Belgische universiteit of hogeschool, een Belgische overheid of de Europese Unie zijn vrijgesteld van het betalen van deze bijdrage. Meer informatie hierover vind je op deze website. 

   

 • Verzekering

  Ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering

  Inkomende uitwisselingsstudenten moeten door hun eigen instelling verzekerd zijn tegen ongevallen en wettelijke aansprakelijkheid. Je bent namelijk tijdens je uitwisseling in België officieel nog altijd student aan de instelling in je thuisland. 
  Deze verzekering dient geldig te zijn tijdens educatieve en recreatieve activiteiten binnen AP, van en naar AP en tijdens de door AP georganiseerde excursies. Indien dit niet het geval is, dienen de studenten zich te verzekeren voor alle mogelijke risico's.

  Ziekteverzekering

  Voor het vertrek naar Antwerpen moeten studenten bij hun eigen verzekeringsmaatschappij zorgvuldig nagaan of hun ziekteverzekering alle medische kosten dekt voor de hele periode van het verblijf in België. Als dat niet het geval is, kunnen ze bij aankomst kiezen voor een verzekering bij een plaatselijk ziekenfonds. 

  Brandverzekering

  Als je een woning huurt, ben je verantwoordelijk voor schade door brand, water of explosie, behalve in omstandigheden waar je geen invloed op hebt. Je moet een verzekering afsluiten om deze risico's te dekken. Of je een individuele verzekering moet afsluiten of dat deze risico's door de polis van de verhuurder zijn verzekerd, hangt af van wat er in de huurovereenkomst is afgesproken.

  Verhuurders moeten hun gebouw verzekeren voor brand- en aanverwante risico's, elektrische en waterschade. In deze polissen kan een verzekering namens de huurder worden opgenomen, waarmee de aansprakelijkheid van de huurder jegens de verhuurder en jegens derden wordt gedekt. 
  Indien in het contract niet is bepaald dat de aansprakelijkheid van de huurder is verzekerd via de polis van de verhuurder, dient u een individuele verzekering af te sluiten om de risico's van schade aan de eigendommen van de verhuurder en aan derden te dekken.

  Je persoonlijke bezittingen worden nooit gedekt door de verzekering van de verhuurder. De brandverzekering van je ouders kan dit echter wel dekken, omdat je eigendommen slechts tijdelijk naar je studentenhuisvesting zijn verhuisd. Let op: Dit kan alleen als je nog als thuiswonende staat geregistreerd. Is dit niet het geval, dan moet je hiervoor een bijkomende verzekering afsluiten. 

 • Huisvesting

  Wij raden alle buitenlandse studenten die een volledig semester in België verblijven aan om een studentenkamer te zoeken via Kotweb. Deze website biedt de grootste en betrouwbaarste databank voor huisvesting in Antwerpen aan. 

  Betrouwbare accomodatie

  Als student kan je niet zomaar een flat, kamer of huis in Antwerpen huren. De huisvesting van studenten moet voldoen aan bepaalde wettelijke voorschriften op het gebied van kwaliteit, brandveiligheid en stedelijke ontwikkeling. Alle studentenkamers via Kotweb zijn gecontroleerd door de stad Antwerpen. Op basis van deze controle kent de stadsdiensten een kwaliteitslabel toe aan elke studentenwoning. Een groen label betekent dat het pand gekeurd is en volledig in orde is op het vlak van verblijfskwaliteit en brandveiligheid.  Wij raden studenten dan ook aan om op zoek te gaan naar een kamer met een groen label.

  Soorten accomodatie

  De meest voorkomende vorm van studentenhuisvesting in Antwerpen is een eenpersoonskamer in een studentenhuis. In Vlaanderen noemen we dat een "kot". Sommige studentenhuizen hebben maar een paar kamers, andere zijn grote gebouwen met wel honderd kamers. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, andere een eigen kitchenette, in sommige huizen moet je alle faciliteiten delen. De meeste "koten" zijn gemeubeld. De verhuurder zorgt meestal voor een bed (je moet zelf voor linnengoed zorgen en soms ook voor een eigen matras), bureau, stoel, boekenplank en garderobe. De meeste kamers hebben een wastafel met koud en/of warm water. 

  Als je een studio huurt, heb je een eigen badkamer en kitchenette. Appartementen voor studenten zijn niet zo gebruikelijk in Antwerpen en zijn dus schaars beschikbaar. Het klinkt misschien aanlokkelijk om alle faciliteiten voor privégebruik te hebben, maar denk er ook aan dat het eenzaam kan worden als je helemaal alleen woont. In huizen met een gedeelde keuken of andere gedeelde ruimtes is het makkelijker om met andere studenten in contact te komen.

  AP Hogeschool beschikt slechts over een beperkt aantal studentenkamers. Deze zijn gereserveerd voor kortstondig gebruik. Indien je minder dan 1 semester in België verblijft, kan je bij Stuvo AP housing service terecht met vragen over deze kamers.

  Prijzen

  De gemiddelde maandelijkse huurprijs (kosten niet inbegrepen) in Antwerpen is:

  • 390 € voor een kamer
  • 450 € voor een studio (kamer met eigen badkamer en kitchenette)
  • 545 € voor een appartement

  Dit zijn de maandelijkse huurprijzen voor 1 jaar contracten. Verhuurders hanteren soms hogere prijzen als je de accommodatie slechts voor 1 semester huurt.

  Huurvoorwaarden

  Er zijn 3 verschillende manieren waarop extra huurkosten in rekening kunnen worden gebracht:

  • All-inclusive: Dit is de makkelijkste methode. Alle kosten zijn in de huurprijs inbegrepen, er worden geen extra kosten in rekening gebracht.
  • Vast: Je betaalt een vast bedrag per maand of per jaar bovenop de huurprijs. Er wordt geen rekening gehouden met uw werkelijke energieverbruik.
  • Met een voorschot: Je betaalt een maandelijks voorschot voor de kosten. Je ontvangt aan het einde van de huurperiode een definitieve berekening, waarbij rekening wordt gehouden met reeds betaalde voorschotten. Als je werkelijk verbruik hoger is, betaal je extra. In het andere geval krijg je geld terug.

  Zorg ervoor dat je weet hoe de berekening wordt uitgevoerd.  Als elke eenheid is uitgerust met een individuele meter voor gas en elektriciteit, noteer dan samen met de verhuurder de meterstanden aan het begin en aan het einde van de huurperiode. Als er geen individuele meters zijn, moet in de huurovereenkomst een verdeelsleutel worden vermeld om te bepalen hoe de kosten over de huurders worden verdeeld. De verhuurder dient je een correcte, duidelijke en gedetailleerde berekening van de kosten te geven. Je hebt recht op inzage in de facturen voor water, gas en elektriciteit.

  Huurovereenkomst

  De huurovereenkomsten moeten altijd schriftelijk worden vastgelegd. jij en jouw verhuurder dienen beiden een origineel exemplaar van het contract te ontvangen dat door beide partijen is ondertekend. Onderteken nooit een document dat je niet begrijpt. Neem contact op met de Stuvo AP Housing voor het geval je vragen hebt over de huurovereenkomst.

  Waarborg

  Bij aanvang van de huurovereenkomst dien je een waarborgsom te betalen. Deze borg is meestal gelijk aan één of maximaal twee maanden huur. Deze kan worden betaald door middel van een bankoverschrijving. Contante betaling van de borg is niet toegestaan. De borg kan nooit gebruikt worden om je laatste maanden huur te betalen.

  Schatting kosten voor levensonderhoud 

  • Kamer: 350 EUR/maand
  • Nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, internet, brandverzekering): 100 EUR
  • Registratie stadhuis: 20 EUR
  • Fietsverhuur: 75 EUR/jaar
  • Levensonderhoud: 400-500 EUR/maan
  • Huurwaarborg: 700 EUR (2 maanden huur)
  • Studiemateriaal: 100 EUR/semester (varieert afhankelijk van het studieprogramma)

   

 • Nuttige links

  Voor praktische informatie over studeren in Antwerpen: 

  • De website van STAN Antwerpen

  Verblijfsdocumenten en visa:

  Ziekteverzekering:

  Huisvesting:

 • Contact

  Heb je vragen over huisvesting/visa/verzekering of andere administratieve zaken? Neem dan contact op met: 

  Annelies Verstraeten

  AP International Office

  Lange Nieuwstraat 101 (Bureau 3.06)
  2000 Antwerpen
  +32 3 220 57 35
  incomingstudents@ap.be

  Heb je vragen over de inhoudelijke kant van je studie hier bij AP? Neem dan contact op met de internationale coördinator binnen je opleiding.