Mijn studiecontract

Contractsoorten

Bij je inschrijving kies je tussen drie verschillende contractsoorten: het diploma-, credit- of examencontract.

 • Diplomacontract
  Het diplomacontract

  Een diplomacontract is de meest gekozen optie bij studenten. Je schrijft je in voor een opleiding met het oog op het behalen van een diploma (of, in het geval van een postgraduaatsopleiding, een getuigschrift).

 • Creditcontract
  Het creditcontract

  Je wil geen volledige opleiding volgen, maar je interesse is wél geprikkeld door een of meerdere specifieke opleidingsonderdelen? Dan schrijf je je in via een creditcontract. Je volgt de lessen en legt examens af voor de opleidingsonderdelen waarvoor je je inschreef. Voor elk opleidingsonderdeel waarvoor je slaagt, ontvang je een creditbewijs. 
  Niet alle opleidingsonderdelen komen in aanmerking voor een creditcontract: de specifieke informatie per opleidingsonderdeel vind je terug in de bijhorende ECTS-fiche.

 • Examencontract
  Het examencontract

  Lukt het je niet om deel te nemen aan de onderwijsactiviteiten, maar wil je wel een creditbewijs of diploma behalen? Dan kan je ook inschrijven via een examencontract. 
  Omdat je bij een examencontract niet mag deelnemen aan de onderwijsactiviteiten, leg je enkel examens af: de voorbereiding erop is volledig je eigen verantwoordelijkheid.
  Je kan een examencontract afsluiten met het oog op het behalen van een of meerdere creditbewijzen of met het oog op het behalen van een diploma.
  Sluit je een examencontract af met het oog op het behalen van het diploma, dan moet je voor alle opleidingsonderdelen van de opleiding slagen om het diploma te verwerven. Echter, niet alle opleidingsonderdelen komen in aanmerking voor een examencontract: de specifieke informatie per opleidingsonderdeel vind je terug in de bijhorende ECTS-fiche.

Meer informatie over de verschillende contractsoorten vind je terug in art. 11.1 van het onderwijs- en examenreglement.

Contractsoort wijzigen 

Wens je tijdens het academiejaar van contractsoort te wijzingen? Bekijk dan op deze pagina de informatie over het wijzigen van de inhoud van je studiecontract.